Av Leif Ekerling för SvD

Författare    Illustratör    Instruktör

Guldmedaljerna
K-Richards-lever
De-unga-tu
MakeUp
Brorsan

Hem

Kåserier

Kåserier

Det ägnas mycket, för att inte säga massor av, tid åt sport här i landet. Referat från oräkneliga idrottstävlingar får tidningarnas sportsidor att bågna. Men förgäves har jag letat efter reportage från ett annat slags tävlingar som bevisligen äger rum.

Varför vet vi inget om tävlingarna i vilka Läkerol vann de guldmedaljer som pryder tablettaskarna? Hur gick det till när Winborgs ättika i grandios stil sopade hem sina? Vi läser på förpackningarna att produkten där innanför vunnit guldmedalj i Antwerpen 1908, Zürich 1921 eller rentav Oslo 1976. Men hur går tävlingarna till? Hur lade Team Löwenbräu upp sin taktik inför tävlingarna i Bryssel där de inför massornas jubel åter vann guld? I vilka grenar är Liljeholmens stearinljus specialist?

Som ni ser hopar sig frågorna. Alla dessa turneringar och mästerskap – någonstans pågår de. När blir nästa stora evenemang? Skickas speciellt hesa domare för att bedöma halstabletter? Får de sura domarna bedöma ättikan?

Vidare funderar man på om det bara delas ut guldmedaljer. Aldrig framgår det av någon förpackning t ex att Läkerol tagit sig in på en hedrande sjätteplats. Inte heller att Liljeholmens åkt ur i kvartsfinalen för att de haft för slaka vekar. Var får man tag i de fullständiga resultatlistorna?

Jag vet inte. Men jag vet att på otaliga platser håller man just nu på att träna inför nästa mästerskap. Just nu ser man över taktiken och analyserar resultaten från förra tävlingen. Någonstans ska åter de stora bjässarna braka samman. Någonstans kommer nya medaljer att delas ut. Någonstans …

Guldmedaljerna