Av Leif Ekerling för SvD

Författare    Illustratör    Instruktör

K-Richards-lever
De-unga-tu
MakeUp
Brorsan

Hem

Kåserier

Kåserier

Holmqvist gick över den lilla gräsplanen och hälsade fryntligt på den franska familjen som skulle bo i grannstugan en vecka framåt. Han var ju inte direkt bakom flötet när det gällde att parlera franska. Det var kanske en överdrift att påstå att han pratade flytande, men någonting mellan trögflytande och halvfast, kunde man säga.

–Jaså, från en by några mil norr om Rennes? Jaha, agriculture, bönder, oui, oui. Agréabla barn, trés. Fem och åtta år, aha? Trés bienvenue och hoppas det blir en agreeable semester, mais oui.

Holmqvist pratade med herrn medan frun gick in i stugan för att ordna med bagaget. Fransmannen pratade som alla fransmän, det vill säga fort som en raket. För Holmqvists oövade öron blev fransmannens expressutredning om franska jordbrukssituationen en aning mastig. Han drog sig ett steg baklänges medan han ursäktade sig med att han måste hjälpa sin fru med middagen.

Fransmannen såg fundersam ut och drog sig i örsnibben, så Holmqvist undrade om han sagt fel. Heter det inte så – dîner? Comment?

–Jag ska fråga min fru, sade fransmannen och försvann in i huset.

Holmqvist förvånades bortom all beskrivning över att vuxna fransmannen inte kände till ett så enkelt ord. Fransmannen kom ut igen och hade frun med sig. Hon log brett och båda väntade på att Holmqvist skulle börja tala.

–Ja, hehe, er man och jag står just och försöker utreda vad middag heter på franska, sade han hest.

Holmqvist och fransmännen

1

forts